joi, 8 decembrie 2011

PLANTE MEDICINALE : ALBASTRELE - CORNFLOWER

Centaurea eyanus L. ( Fam. Compositac )


Pe marginea drumurilor, in apropierea lanurilor de cereale, intalnim vara niste flori albastre, cunoscute popular sub numele de albastrele, vinetele, floarea-graului, floarea-paiului, ghioc, corobatica, maturice sau zglavoc.
In scopuri medicale, din flori, se prepara un ceai care are propietati diuretice si astringente. Aceasta actiune este atribuita unui glicozid numit centaurina si taninului. Pentru a obtine un asemenea ceai, vom opari o lingurita si jumatate de flori cu un pahar de apa clocotita si le vom lasa acoperite 20 minute. Apoi se strecoara si lichidul se bea indulcit. Pentru marirea actiunii diuretice, florile de albastrele se vor asocia cu frunze de mesteacan, frunze de merisor, cozi de cirese.
Actioneaza, cu bune rezultate, si impotriva diareii, a reumatismului, a afectiunilor renale sau ale vezicii urinare.
In cazul afectiunilor renale si vezicale se bea cate un sfert de pahar de ceai, cu 20 minute inainte de masa. Datorita gustului amar se recomanda ca tonic amar in dispepsie.
Ceaiul diuretic are in compozitia sa si flori de albastrele.
Florile se mai folosesc si sub forma de cataplasme in comprese odihnitoare pentru ochi, in tratamentul pleoapelor ridate, tonifiant al muschilor lasati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu