miercuri, 7 decembrie 2011

PLANTE MEDICINALE : AFINUL - BLUEBERRIES

Vaccinium myrtillus L.( Fam. Ericaceae )



Afinul este un arbust mic, cu fructe negre-albastrui, dulci-acrisoare, care creste in pasunile de munte, prin locuri stancoase. De la aceasta planta se folosesc frunzele - Folium Myrtilli si fructele - Fructus Myrtilli.
Din frunze se prepara un ceai care se recomanda celor ce sufera de diabet, avand propietatea de a scadea zaharul din sange, actiune care s-ar datora mirtilinei, numita si insulina vegetala. Pentru a mari eficacitatea ceaiului, frunzele de afin le putem asocia cu pastai de fasole si frunze de dud. Ceaiul se bea indulcit cu zaharina sau meindulcit, cate o ceasca inaintea fiecarei mese principale.
Ceaiul dietetic recomandat diabeticilor are in compozitia sa, pe langa alte plante, si frunze de afin.
Datorita continutului in tanin, frunzele au actiune astringenta, folosinduse in diaree, iar datorita arbutinei, dupa alti autori, hidrochinonei, au propietati bactereostatice, utilizandu-se ca antiseptic urinar si usor diuretic. Se mai recomanda in guta si in reumatism.
Fructele sunt bogate in tanin, pectine, o substanta coloranta numita mirtilina, acizi organici ( acid malic, citric, oxalic, lactic, succinic ), zaharuri, provitamina A, vitamina C, etc.
Din fructe se prepara un ceai pentru combaterea diareei, cu propietati antiseptice in infectiile intestinale, mai ales in gastroenterite, contribuind la ameliorarea proceselor de fermentatie si putrefactie. Unii autori le recomanda in combaterea oxiurilor. Ceaiul de fructe poate fi facut in doua feluri si anume: fructele uscate se fierb in 250 g apa timp de o jumatate de ora, dupa care ceaiul se bea caldut; sau peste o lingurita si jumatate de fructe uscate se toarna doua pahare cu apa fiarta si racita. Fructele se lasa la macerat opt ore , apoi se bea intreaga cantitate de lichid in cursul unei zile. Pentru a mari actiunea astringenta si antiseptica a fructelor de afin, vom adauga coaja de stejar, flori de musetel si frunze de menta.
Tot din fructe de afin se mai pot prepara lichior si vin care au propietati antiseptice si astringente. Consumate in stare proaspata, afinele regleaza scaunele, fac sa inceteze fermentatiile intestinale, ajuta la eliminarea gazelor, amelioreaza inflamatiile hemoroidale si restabilesc pofta de mancare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu